Alle begin is moeilijk!

Als we iets willen doen en dit lukt niet onmiddellijk dan zeggen we heel vaak “Dat is veel te moeilijk” of “Dat kan ik niet” of “Dat is niet mogelijk.”

Herkenbaar? Zeg jij dit ook vaak of ken je mensen die dit vaak zeggen?

Nochtans is er een spreekwoord dat zegt: “Alle begin is moeilijk, maar als je er eenmaal uit bent gaat het een stuk beter.”

Ik weet nog heel goed in mijn jeugdjaren als iemand van de kinderen zei: “ik kanne da nie” gaf ons mama altijd als antwoord: “loat de kanne stoan en pakt de lieere.” (dit is een dialect voor “Laat de kan staan en neem de ladder”)
Dit was om aan te geven, dat iets wat moeilijk was, we het toch konden leren.

We kunnen ook hier weer de natuur als voorbeeld nemen en er veel van leren.
In de natuur is niks moeilijk, daar is alles mogelijk. De natuur weet dat ze in de herfst alles mag loslaten, omdat ze weet dat ze in de lente opnieuw mag openbloeien en alles mag vernieuwen. Ze heeft er het volste vertrouwen in dat het allemaal weer goed komt.

Kijk maar een keer naar de video hierboven.

De bomen die je er ziet zijn als jonge boompjes geplant naast een afsluiting. Deze zijn na verloop van tijd heel waarschijnlijk door de afsluiting gaan groeien. De stam werd te dik voor het gat in de afsluiting, maar de boom zal zich niet afgevraagd hebben. “Ik heb een probleem. Hoe kan ik nu verder groeien. Dit is veel te moeilijk voor mij.” of “Ik kan dit niet, ik zal opgeven en stoppen met groeien?

Niks daarvan, de boom is gestaag blijven verder groeien en heeft de afsluiting weten te omhelzen en te overwinnen. Zoals je kan zien zijn de bomen helemaal rond de afsluiting gaan groeien.

Je ziet ook wel dat dit waarschijnlijk niet zo een makkelijke opgave was. Er zijn ter hoogte van het traliewerk heel wat littekens te zien in de stam van de boom.

Dit zal ook niet van de ene op de andere dag gebeurt zijn, op een maand of op een jaar. Daar zijn ook een aantal jaren over gegaan om te zijn waar ze nu zijn. Dit is toch fantastisch als je dit ziet dat de natuur alle problemen of moeilijkheden weet te overwinnen.

En zo vind je nog meer voorbeelden in de natuur. Deze wijzen er op dat niks te moeilijk is of onmogelijk is.

Als je het maar hard genoeg wilt dan is alles mogelijk.

Wat vond jij de eerste keer moeilijk om te leren of te doen?

Lieve Mind Walk groet,

Gerda

Ik ben Gerda, Mind Walk Trainer, Wandelcoach en Yoga instructeur.
Ik begeleid jou in de trainingen/coaching naar meer balans, tussen je lichaam en geest, en dit alles in de natuur.  Daarnaast kan je bij mij ook nog terecht voor een verkwikkende voetreflexmassage.

Meer info vind je verder op mijn website onder de tab Menu.