5 belangrijke voordelen van Mindfulness

1. Het vermindert stress

Dit is misschien wel het meest bekende voordeel van Mindfulness, en tegelijkertijd de reden dtn steeds meer mensen geïnteresseerd raken in Mindfulness.

Onderzoek heeft aangetoond dat je je door het beoefenen van Mindfulness minder gestresst voelt, maar dat het ook gerelateerd is aan een afname van de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in je lichaam.

2. Het helpt je om betere keuzes te maken

Door Mindfulness leer je jezelf beter kennen. Je neemt als het ware een stapje terug van de rondrazende gedachten in je hoofd, waardoor je objectiever naar je eigen leven en situatie kunt kijken. Hierdoor maak je vanzelfsprekend betere keuzes in het leven, waarvan je uiteindelijk gelukkiger wordt.

3. Het helpt je om beter te slapen

Veel mensen hebben tegenwoordig problemen met slapen. Of ze slapen te kort, of de kwaliteit van de nachtrust is niet goed. We krijgen de hele dag door zo ontzettend veel prikkels door allerlei technologie. Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat we vandaag de dag op één dag evenveel prikkels krijgen als iemand in de middeleeuwen in zijn hele leven (!).

Onze hersenen zijn eigenlijk nog niet klaar voor al deze impulsen. Hierdoor hebben we moeite met het verwerken ervan, ook op het moment dat we naar bed gaan. Je gedachten blijven dus maar door ratelen.

Als je goed naar je gedachten luistert als je in bed ligt hoor je vaak iets als dit:

“Wat heb ik mezelf voor schut gezet tijdens die presentatie….Wat zal ik morgen gaan eten?….Oeh, pijn in mijn linker kuit….Ik zou echt meer moeten sporten…Waar ga ik de tijd vandaan halen?….Ik heb het echt druk, het gaat me nooit lukken om die deadline op tijd te halen…Zou m’n baas mijn werk wel waarderen?…etc….etc…etc…

Studies hebben aangetoond dat mensen die meer Mindful zijn, zich minder laten beïnvloeden door deze impulsen en dus beter in slaap kunnen komen.

4. Het maakt de kans op mentale aandoeningen kleiner

Het is bewezen dat door Mindfulness en meditatie de structuur van je hersenen verandert. Niet na één keer natuurlijk, maar bij consequente beoefening. Dit heeft te maken met de neuroplasticiteit van je brein.

Hierdoor zijn je hersenen minder vatbaar voor mentale aandoeningen zoals angststoornissen, geheugenverlies en depressie.

5. Betere focus

Uit ander wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die Mindfulness beoefenen, beter in staat zijn zich te focussen en zich minder laten afleiden.

Dit komt onder andere doordat je niet aan het multitasken bent. Multitasken is een ‘killer’ voor Mindfulness. Je bent met 101 dingen tegelijk bezig, zonder een taak echt goede aandacht te geven.

Toch zijn dit allemaal slechts ‘bijwerkingen’ van het beoefenen van Mindfulness. Het enige echte doel van Mindfulness is een gelukkig leven zonder te lijden.

Mindfulness helpt ons om de obstakels, die tussen ons en ‘gelukkig zijn’ in staan, af te breken.

Liefs

Gerda

(Bron: Happy with Yoga)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *